Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit en dat is iets waar steeds meer mensen zich bewust(er) van worden. Dit is een positieve verandering, maar vaak ontbreekt het nog aan de kennis over wat nou precies gezond is. We willen wel gezonder worden, maar weten niet goed hoe. En daar is een taak weggelegd voor de orthomoleculaire professional! Als adviseur kan je mensen coachen naar een gezonde(re) levensstijl, waarin je hen zelf verantwoordelijk maakt en houdt voor hun gedrag en gewoonten.

Wat is Orthomoleculaire voeding ?

Goede voeding doet meer dan het lichaam voorzien van de brandstoffen die het nodig heeft voor de productie van energie en lichaamswarmte. Goede voeding bevat ook alle moleculen die direct of indirect worden gebruikt bij de vele regulatie-, verdedigings-, herstel-, en andere processen in het organisme. Orthomoleculaire voeding  is erop gericht de lichaamscellen te voorzien van de voor hen benodigde voedingsstoffen in optimale hoeveelheden.

Orthomoleculaire voeding houdt echter veel meer in dan het vookomen van gebrekziekten. We kunnen onze voeding zo samenstellen dat het lichaamsysteem in de best mogelijke conditie blijft. Daarom moeten we de voeding afstemmen op de behoeften van de basisorganen van het organisme : de cellen.

Men werd zich voor het eerst bewust van het bestaan en het belang van uiteenlopende micronutrienten toen aan het licht kwam dat tekorten aan deze voedingsstoffen ernstige ziekten kunnen veroorzaken. Zo bleek dat een tekort aan vitamine C kan leiden tot de gevreesde gebrekziekte scheurbuik.

Effecten van orthomoleculaire voeding

Uitgangspunt voor een individueel suppletieprogramma is dat het totale voedingspakket optimale hoeveelheden micronutrienten bevat. Zulke orthomoleculaire voeding zal, mits er geen factoren in het spel zijn die de effectiviteit teniet doen of sterk beperken, een reeks waardevolle effecten teweegbrengen. Daarbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen korte-, en langertermijneffecten. Hoewel sommige effecten al binnen enkele uren merkbaar kunnen zijn, moet bij korte termijn effecten in het algemeen worden gedacht aan weken tot maanden. De langertermijneffecten manifesteren zich doorgaans pas na jaren.

 

Mogelijke korte termijn van orthomoleculaire voeding zijn :

 • Verbetering en handhaving van de weerstand tegen infectieziektes.
 • Betere bescherming tegen lichaamsvreemde stoffen.
 • Meer energie voor werk en andere activiteiten en sneller herstel na zware inspanning.
 • Verbetering van lichamelijke conditie, en meer en sneller resultaat van fitnessprogramma’s.
 • Verbetering en handhaving van de stressbestendigheid en alertheid, en minder negatieve effecten van overmatige stress.
 • Snellere genezing van verkoudheden en andere lichte aandoeningen.
 • Minder ongunstige effecten van roken, alcoholgebruik, drugsgebruik en de consumptie van onvolwaardig voedsel.
 • Verlichting van klachten bij acute en chronische aandoeningen.
 • Minder negatieve bijwerkingen van belastende medische ingrepen en lichaamsvreemde medicijnen.

Mogelijke langetermijneffecten van orthomoleculaire voeding zijn :

 • Minder kans op degeneratieve aandoeningen, zoals kanker, aderverkalking en diabetes.
 • Preventie van verdere achteruitgang en vaak ook daadwerkelijke verbetering bij verschillende chronische aandoeningen.
 • Verlenging van het leven met 6 tot 20 gezonde jaren.

 

De langertermijneffecten treden alleen op als het orthomoleculaire voedingspatroon door de jaren heen consequent wordt volgehouden. Dat veel gezondheidswinst niet meteen maar pas na maanden of jaren optreedt, komt omdat met orthomoleculaire voeding het biologische systeem geleidelijk steeds beter gaat functioneren. Dit verbeterde systeem kan zichzelf op lange termijn steeds beter beschermen en optimaal gezond houden.